Yerli Araba Ayrıntıları Haberimizde!

Geçtiğimiz seçim dönemi ortaya atılan yerli araba projesi için ilk adımlar atıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerli araba ne zaman çıkacak sorusunu yanıtladı

1

Yerli araba projesi 2011 seçimlerinde AK Parti’nin en önemli kozlarından biri olmuştu. Seçim öncesinde o zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli bir araba üretmek istediklerini ve bunun için yatırımcılara gerekli desteği sağlayacaklarını söylemişti.

2-1433321727

Yerli otomobil fikrinin ortaya atıldığı o günlerde, ülkemizde önemli satış payına sahip olan bazı otomobil üreticileri Türkiye pazarından çekilebileceklerini açıklamış ve bu fikre karşı olduklarını açıkça dile getirmişlerdi.

Ford’tan Yerli Oto Tehdidi

O zamanlar Ford‘un Avrupa Başkanı ve CEO‘su olan Stephen Odell yaptığı açıklamada olası yerli marka arabaların, Türkiye‘ye büyük yatırım yapan firmaların canını yakacağını belirterek, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini aksi takdirde Türkiye‘ye yönelik yeni senaryoların gündeme gelebileceğini söyleyerek, Ford‘un Türkiye‘den çekilebileceğini ima etmişti.

Yeni seçim sürecine girmemizle birlikte AK Parti, yerli oto projesini bir kez daha su yüzüne çıkardı. Bu sefer geçtiğimiz seçim dönemine oranla daha iddialı bir şekilde duyurulan yerli otonun çıkış tarihi ve özellikleri bile netlik kazanmış durumda.

3-1433321743

Yerli Araba Ne Zaman Çıkacak

Geçtiğimiz gün Kanal 24‘te katıldığı bir programda soruları yanıtlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli araba ne zaman çıkacak sorusuna da samimi cevaplar verdi.

Şu anda üç tip araba üzerinde çalıştıklarını söyleyen Işık; “Yani bildiğimiz benzinli, mazotlu motor seçeneği olacak ama ‘biz bu alanda iddialıyız’ demiyoruz. O bir seçenek olarak duruyor ama özellikle odaklandığımız alan menzili uzatılmış elektrikli araç” dedi.

Günlük 2-3 Lira Şarj Maliyeti

Elektrikli araba konusunda son derece özenli bir çalışma yürüttüklerini belirten Işık sözlerine şöyle devam etti; “Yani bu çalışma aslında tek bir modele odaklanmadı. Bir taraftan içten yanmalı motor, bir taraftan sadece elektrikli olacak ama ticarileşmesinde de Ar-Ge noktasında da yoğunlaştığımız, menzili uzatılmış elektrikli araç olacak. Bir istatistik yapılmış, İstanbul‘da insanlarımız aracıyla günde ortalama yaklaşık 25 kilometre yol yapıyor. Bu araç 80-100 kilometre güvenle, elektrikli bataryasıyla rahatlıkla yol gidebiliyor. Bunun anlamı şu; diyelim ki bir ay sizİstanbul‘dan, İzmit‘ten Kocaeli‘nden çıkmadınız, o bir ay günlük 2 liralık, 3 liralık şarj maliyetiyle rahatlıkla gezebileceksiniz. İnsanlar şehir içi için ayrı, şehirlerarası için ayrı araç kullanamayacağına göre; diyelim ki bir işimiz çıktı İzmit’ten Ankara‘ya gitmek durumundayız. O zaman da 80-100 kilometre güvenle gittikten sonra, aracın bataryası zayıflamaya başlayıncaarkada küçük bir jeneratör olacak ve o jeneratör, batarya zayıfladığı zaman hem aracın motorlarını besleyecek hem de bataryayı şarj edecek. 15-20 dakikada şarjı bitince, tekrar bataryayla gideceksiniz ve benzinin, mazotun, LPG‘nin olduğu her yere güvenle yolculuk yapabileceksiniz” notlarını iletti.

intro-1433321670

Yerli Oto, 4 Farklı Modelde Üretilecek

İlk etapta üretime 4 modelle başlamak istediklerini söyleyen Işık, Ağustosayında ilk prototipleri teste tabi tutacaklarını, 2020 yılından önce ise seri üretime geçmek istediklerini belirtti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık‘ın verdiği bilgilere göre yerli otomobil SUV, cip, sedan ve hatchback olmak üzere 4 farklı segmentte satışa sunulacak. Yerli aracın çıkış tarihi ise 2020 yılı olarak görülüyor. Görünen o ki bir sonraki seçimlerde de yerli araba sloganları meydanlarda olacak.

Bu arada, Türk malı otomobil denildiğinde akla gelen ilk isim olan Devrim arabalarının görsellerine aşağıdan göz atabilirsiniz.

Devrim Arabaları

Tarih 15 Mayıs 1961, Devlet Başkanı Cemal Gürsel, Otomobil Endüstrisi Kongresi’nin açılış konuşmasında, “Türkiye‘de otomobil yapılamaz diyorlar. Bu tamamıyla kara bir düşüncenin mahsulüdür” der. Kongrenin ardından 22 Nisan 1961‘de 18-1959 sayılı ve “çok gizli” damgasıyla Başbakanlık,Ulaştırma Bakanlığı‘na bir yazı yazar: “Devlet Demiryollarımızın teknik imkanlarının müsait ve mükemmel olması nedeniyle milli ekonomide mühim bir yer işgal edecek olan otomobil imalatı sanayinin kurulmasına liderlik etmesini uygun görmekteyim.” Ve böylelikle Türkiye Cumhuriyeti‘nin ilk ve tek yerli otomobili için ilk adım atılmış olur.

d1 d2 d3 d4 d5 d6

You may also like...

2 Responses

  1. Erkan Tan dedi ki:

    Gercekten cok faydali bir konu olmus, donem odevim icin bunu kullanacagim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir